מהי הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת חוסר קשב והיפראקטיביות Attention Deficit Hyperactivity Disorder- ADHD היא הפרעה מאובחנת של ילדים, מתבגרים והיום גם של מבוגרים הסובלים מקושי בקשב, בקושי בשליטה על דחפים, שעמום/חוסר עניין ו היפראקטיביות/אי שקט פסיכומוטורי. אלו המאובחנים בסימפטומטולוגיה דומה אך ללא היפראקטיביות גלויה לעין יאובחנו בהפרעת Attention Deficit Disorder- ADD. הסיבה לכך היא הבדלים גנטיים ונוירוביולוגיים המשפיעים על תפקוד המוח. המדע מחלק את ה-ADHD לשלושה טיפוסים מרכזיים: ההיפראקטיבי/אימפולסיבי, חסר הקשב/משועמם והאחרון משלב בינם.
אבחון ע”פ ה-DSM-IV-TR
אימפולסיביות
פרוגנוזה- אז מה יהיה?
החדשות הטובות הן שבניגוד לדעות שונות, למעשה יש סוף להפרעה בגיל ההתבגרות לכ- 30% מהלוקים בה והם יבריאו. אך רובם יסבלו עדיין מתסמין אחד לפחות וכ- 25% יפתחו הפרעת אישיות אנטי סוציאלית. כמובן שאין זה אומר שכל ילד המאובחן ב-ADHD יפתח בעיות בהתנהגות! עם זאת כאשר הדבר מתפתח, ניתן לטפל בדבר. ישנם מקרים קצוניים בהם הפרעת ההתנהגות “מתלבשת” על הסובל והוא משייך את עצמו לקבוצות שונות בכדי למצוא זהות המאפשרת “וונטלציה” של כעסים: למשל שבאירופה ניתן למצוא מספר לא מבוטל של ניאו-נאצים אשר בגיל הילדות סבלו מ ADHD.
מה גורם להפרעת קשב וריכוז?
ADHD מוגדרת כהפרעה התפתחותית. כלומר זוהי תסמונת אשר התקיימה בתום תקופת הינקות, ואם המקור הוא גנטי ייתכן ונגלה אותו במהלך ההריון או הלידה. הסיבה העקרית היא נוירולוגית ומטבולית במיוחד מדובר על דופמין ונוראפינפרין בעיקר באונה הפרונטלית. ולכן נראה קושי בניהול עצמי, קושי בקבלת החלטות נכונות ובוויסות מוטורי והתנהגותי וקושי רב בקשב וריכוז.
שכיחות
שכיחה בכל רמה סוציאואקונומית, בכל הגילאים ולא קשורה לרמת האינטיליגנציה של הסובל. ייתכן ושבישראל ההפרעה נמצאת אצל בערך 5% מאוכלוסיית הילדים 3%-4% מהבוגרים. בנים מאובחנים בההפרעה פי 2 מבנות. כ50%-70% מבני ה 6-12 שההפרעה אובחנה אצלם יאובחנו כך גם בגיל ההתבגרות ו-30% גם בתום תקופת ההתבגרות.
הסובל מ-ADHD אינו סובל לחלוטין מאובדן יכולת ללמוד על כל ספקטרום סוגי הלמידה, אלא מירב הקושי סובב סביב להסתגל למערכת מסגרתית, פורמלית ומובנית הדורשת ממנו להתאקלם הוא אליה ולא היא אליו. הילד מנסה להתאקלם, לא מצליח, מקבל עונשים כאלה ואחרים, חווית כישלון חוזרת (ציונים גרועים במבחנים, אי עשיית שיעורי בית, הערות המורים וההורים) מה שגורם לילד לחוש אובדן רב של אנרגיה, מה שמוביל אותו לעיתים לא לאהוב ללמוד במסגרת אשר דורשת האזנה רציפה של שעת לימוד, לא לזוז הרבה על הכיסא, לבצע מטלות בבית ובזמן הלימודים בביה”ס ועוד. אצל ילדים עם ADD הבעיה העיקרית היא קושי בארגון ולכן הם לא מארגנים היטב את חומר הלמידה שלהם ומתמקדים בתפל ולא בעיקר ולכן נכשלים במטלות ומבחנים ואינם מסיימים אותם בזמן.