שינה היא אחד המצבים החשובים והחיוניים ביותר לאורגניזם החי. השינה מאפיינת הן את בני האדם הן את החיות, למעשה את כל האורגניזמים המפותחים. השינה למעשה התפתחה לאורך האבולוציה וחיות גם יכולות לחלום (כלבים, פרות, אריות, ציפורים מעט מאוד) אך זוחלים לא חולמים. לדוגמה, פרות יכולות לישון בעמידה אך הן חולמות אך ורק כאשר הן שוכבות על האדמה. חרקים כנראה לא ישנים אך הם בהחלט מפסיקים להיות פעילים בזמן כלשהו ביום.
לשינה יש פונקציה חשובה מאוד במספר מרכיבים:
- זוהי תקופת מנוחה שעוזרת לאורגניזם להתאקלם לתנאי הסביבה (למשל, ישנן חיות שבלילה הסביבה שלהן לא מלאה במזון לעומת הבוקר ושינה תועיל לא לבזבז אנרגיה לחינם)
- השינה עוזרת בשיקום פיזי: באנאבוליזם (תהליך בנית רקמות), סינטזת פרוטאינים, וויסות הורמונלי ותחזוק מע’ החיסון.
- תורמת לערות מוחית טובה יותר בשעות היום
- מאגדת בזיכרון חומר שנלמד ביומיום- בין אם הוא קוגניטיבי או רגשי וזה עוזר גם בהתמודדות עם החיים לטווח הארוך.
בזמן שינה, רמת המודעות הסביבתית יורדת מאוד ומתחילים בה מספר שלבים עד לערות בבוקר. אותם שלבים הם גלי מוח שונים הנמדדים בעזרת electroencephalograph או בקיצורו EEG. לפני השינה, אדם ער ורגוע יהיה מאופיין בגלי אלפא (המאופיינים בתנודתיות של 10 מחזורים בשניה), אדם ערני מאוד יהיה מאופיין בגלי בטא (המאופיינים בתנודתיות של כ-20 מחזורים בשניה).
אז מה מתרחש בזמן שינה? אז נכנסים גלי התיטא (3.5-7 מחזורים בשניה) והדלתא (פחות מ-3.5 מחזורים בשניה) שבה התעוררות היא קשה מאוד ולא נעימה כלל- בד”כ זה קורה כאשר מעירים אתכם ללכת לעבודה ואתם מרגישים שאי אפשר לקום כלל. לשלבים בשינה יחד קוראים שינת NREM. לאחר מכן שינת REM נכנסת (שינת חלום).
אני הולך להסביר כאן לא שינה אלא על הפרעת שינה נפוצה מאוד ולכן לא אתעכב לפרט על שינה נורמלית אלא אמשיך אל הפרעת נדודי השינה- אינסומניה (Insomnia). למרות שישנן מספר גדול יותר של הפרעות שינה אפרט עליהן במועד מאוחר יותר או שפשוט ניתן לשאול בפורום האתר כמובן.
אינסומניה (הפרעת נדודי שינה)
אינסומניה היא בעיה דיי נפוצה בקרב מבוגרים. רוב המקרים הם קצרים וחלקם כרוניים. התופעה נפוצה בעיקר בנשים ובאנשים בגיל הזקנה המוקדמת. אינסומניה מחולקת לכמה תתי-קבוצות, למשל הפרעה בתחילת השינה, הפרעה בשמירת השינה (לישון רצוף מבלי להתעורר באמצע הלילה), התעוררות מוקדמת מאוד בבוקר (המקושרת לרוב עם חרדה ו/או דיכאון).
הפרעת אינסומניה יכולה להתרחש כמרכזית במקרים למשל שהאדם “לימד” את עצמו והרגיל את עצמו לדפוסי שינה שונים מהרגיל (למשל בעבודה עד שעות מאוחרות, או לימודים על לפנות בוקר) הגורמים לו לחוש ערנות פיזיולוגית גבוהה. אלו שינו את הסימנים (cues) שמקשרים לו בין זמן שינה לבין ערות.
ישנם מקרים אחרים בהם האדם סובל מאינסומניה שהיא משנית כתוצאה למשל משינה בסביבה רועשת, טמפרטורה לא נוחה בחדר השינה, או מבעיות רפואיות הגורמות לכאבים, מבעיות פסיכולוגיות כגון אובדן אדם אהוב, או חששות למשל מעיקול הבית וכד’, או מהפרעות פסיכולוגית כגון חרדה.
ישנם מקרים מאוד נדירים של אינסומניה תמידית הגורמת לסובלים ממנה לחוסר יכולת לישון כלל. ידועים כיום בעולם בסביבות ה 2-5 אנשים הסובלים מן ההפרעה הכרונית הזאת. חוסר שינה הוא מסוכן מאוד ועלול להסתיים בבעיות פיזיולוגיות ונפשיות קשות ואף במוות.
מאחר וישנם אנשים החווים אינסומניה ולא מודעים לה ולצורך בלטפל בה אביא בפניכם מספר סימנים לאיבחון עצמי קל. אם אתם חווים את התסמינים הבאים, אנא פנו לרופא המשפחה שלכם, או לפסיכולוג, או למומחה שינה לטיפול:
- אתם חשים באופן סובייקטיבי שיש לכם שינה רדודה או לא טובה
- הקשיים הנ”ל יכולים להיות בקושי להרדם, קושי לישון רצוף (שניהם יותר מחצי שעה)
- אלו מתרחשים לפחות 3 פעמים בשבוע
- אתם חשים עייפות, יכולת ביצוע מטלות יומיומיות נמוכה, מצב רוח ירוד או עצבני, או חרד
ישנם עוד מספר תסמינים אבל לא אפרטם כאן מאחר והם עלולים להיות קשורים לבעיות אחרות ורק איש מקצוע אשר יטפל בכם אישית יכול לנסות להבדיל בין תסמין אינסומני לבין תסמין דמוי אינסומני הקשור למעשה לבעיה אחרת.
לכן התסמינים הנ”ל אמורים להקל עליכם לזהות את הבעיה ולפנות לטיפול בהקדם
שינה נעימה!